OLEJ Z GORCZYCY 200ML - SMAK NATURY
Przepraszamy, ale ten produkt jest teraz niedostępny. Skontaktuj się z nami i zapytaj, kiedy się pojawi.
- Opis
- Komentarze
- Zapytaj o produkt
- Poleć znajomemu
Opis
Skład: 100% olej z gorczycy
Wartość odżywcza w 100ml produktu:
Wartość energetyczna 3404kj/828kcal
Tłuszcz: 92g w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone: 14g
Węglowodany: 0g
w tym cukry: 0g
Białko: 0g
Sól: 0g
Gorczyca biała ( Sinapsis alba) - jedna z najstarszych przypraw, ale także zioło, z którego właściwości zdrowotnych od lat korzysta medycyna. Pochodzi głównie z rejonu Morza Śródziemnomorskiego i Europy południowo-wschodniej. Lud sumeryjski używał nasion jako składnika maści leczniczych. Dla Greków i Rzymian stanowiła afrodyzjak. Legendy głoszą, że Pitagoras doradzał stosowanie plastrów gorczycowych na rany po ukąszeniach skoropionów i wężów, a Hipokrates zalecał do użytku wewnętrznego i zewnętrznego. Gorczyca zajmuje także bardzo ważne miejsce w świadomości ludowej. Łączono ją z najmocniejszymi uczuciami: z miłością i nienawiścią. Gorczyca dotarła do Europy w Średniowieczu. Współcześnie różne rodzaje nasion gorczycy stosuje się w kuchni oraz w ziołolecznictwie, a olej powstały z ziaren wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.
Gorczyca zawiera glikozydy, synigrynę i synalbinę, któa rozpada się dając olejek gorczyczny, białka i olej. Najcenniejszą zaletą oleju z gorczycy jest bogactwo kwasów tłuszczowych: kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas erukowy. Ze względu na korzystny stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6 zalecany jest osobom cierpiącym na choroby sercowo-naczyniowe. Olej jest skarbnicą pierwiastków takich jak: żelazo, wapń, fosfor, selen, cynk i magnez. Zawiera również ß–karoten i duże ilości siarki, co czyni go bardzo dobrym produktem do walki z niedoskonałościami.
Nasz olej z gorczycy tłoczony jest na zimno w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni celsjusza. Ma charakterystyczny smak i aromat. Powszechnie stosowany jest w kuchni podstawa zdrowych sałatkowych dressingów.
Olej z gorczycy pomaga w problemach żołądkowych. Wykorzystywany jest przy kłopotach z refluksem, nieżytem i wrzodami żołądka. Ma działanie pobudzające trawienie i krążenie krwi. Stosuje się go również w celu normalizacji ciśnienia tętniczego krwi. Dostarczając organizmowi jedno-nasyconych kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy, obniża poziom cholesterolu. Stosowany zewnętrznie posiada właściwości łagodzące ból mięśni i stawów, reumatyzm.